فرودگاه استانبول
فرودگاه استانبول یکی از فرودگاه های استانبول است که در بخش اروپایی این شهر واقع شده است. این فرودگاه (Istanbul Airport) چند وقتی است که توجهات بسیاری را به خودش جلب کرده است؛ فرودگاه جدید و تازه ساخت استانبول، بزرگترین پروژهی زیر ساختی در تاریخ کشور ترکیه است. در سال ۲۰۱۳ بعد از بالا رفتن ترافیک هوایی در شهر استانبول و تکمیل ظرفیت هر دو فرودگاههای آتاتورک و صبیحه گوکچن، دولت ترکیه به فکر افتتاح فرودگاهی جدید با گنجایش بیشتری نسبت به دو فرودگاه دیگر افتاد. ساخت و ساز این فرودگاه قرار است در چهار مرحله تکمیل شود که هم اکنون فاز اول آن به اتمام رسیده است و فاز دوم نیز در حال اتمام است.
بخش اول این فرودگاه در ۲۹ دسامبر سال ۲۰۱۸ جهت سرویس دهی افتتاح شد؛ از ۶ آوریل سال ۲۰۱۹ فرودگاه وارد فاز عملیاتی و ظرفیت کامل خود شده است. گفتنی است که فرودگاه استانبول هنگام اتمام پروژه (سال ۲۰۲۸ تا ۲۰۳۰) با مساحت ۷۶/۵ میلیون متر مربع تبدیل به بزرگترین فرودگاه بین المللی دنیا خواهد شد.
شرکت سازنده
در سال ۲۰۱۳ طرح و برنامهریزی ساخت این فرودگاه شروع شد و شرکت (IGA)، یکی از بزرگترین شرکتهای ساخت و ساز در اروپا که دارای سابقه ساخت و افتتاح ترمینال ها و فرودگاه های بزرگی در کارنامه خود است، توانست امتیاز ساخت این فرودگاه را از دولت ترکیه دریافت کند.
امکانات فرودگاه استانبول (Istanbul Airport)
فرودگاه استانبول به قدری زیباست که می توان از آن به عنوان یکی از جاهای دیدنی استانبول یاد کرد. استانبول ایرپورت، روزانه حدود ۳۵۰۰ پرواز را در خود خواهد گنجانید و سالانه ۲۰۰ میلیون مسافر از آن بهره مند خواهند شد. ظرفیت پارکینگ فرودگاه استانبول حدود ۱۸۰۰۰ خودرو است که آن هم در نوع خود رکورد به حساب می رود.
در لیست فرودگاه های ترکیه، استانبول ایرپورت مهم ترین فرودگاه است. یکی از بزرگترین دیتا سنترهای جهان با گنجایش ۲۰ میلیون گیگابایت در فرودگاه استانبول تعبیه خواهد شد که بیشتر از پهنای باند یک شهر بزرگ است.
فرودگاه استانبول قرار است توسط ۹۰۰۰ دوربین مدار بسته رصد رصد شود و نزدیک به ۱۰۰۰ نفر نیروی امنیتی در آن حضور خواهند یافت تا امنیت بزرگترین فرودگاه جهان را برقرار کنند.
همچنین این فرودگاه ظرفیت نگهداری ۵۰۰ هواپیما را در هر لحظه دارد که هر کدام از آنها به راحتی خواهند توانست بدون تاخیر و با برنامه قبلی خود به هوا برخیزند. حتی بزرگترین هواپیماهای جهان که مدل های آیرباس A380 و بوئینگ 737-800 هستند، به راحتی می توانند در این فرودگاه فرود آمده و یا پرواز کنند
از دیگر امکانات فرودگاه بزرگ استانبول میتوان به هتل پنج ستاره، فروشگاههای گسترده Duty-Free، مجموعه رستورانهای شهیر جهان، شعبهای از بانک زراعت ترکیه برای انجام کارهای بانکی، ایستگاههای انواع اتوبوس و سایر وسایل حمل و نقل در داخل آن اشاره کرد.
سیاست پروژه فرودگاه جدید استانبول چیست؟
شاید در نگاه اول مهمترین دلیل ساخت این فرودگاه کاهش ترافیک هوایی و ورود مسافران بیشتر به استانبول و ترکیه باشد. اما با تحلیل سیاستهای دولت ترکیه به مسئله مهمتری پی می بریم.
کشور ترکیه دقیقا در مرز دو قاره آسیا و اروپا قرار دارد پس میتوان گفت در واقع دروازه اروپا به آسیا و آسیا به اروپا می باشد. از زمان افتتاح این فرودگاه، تمامی مسافرانی که از اروپا یا آمریکا قصد سفر به آسیا و یا برعکس را خواهند داشت، این فرودگاه را به عنوان پایانه مرکزی سفر خود در نظر خواهند گرفت.
سیاست دولت اردوغان در افتتاح این فرودگاه، درآمدزایی قطعی و بدون دردسری است که ۲۰۰ میلیون مسافر عبوری از آن ایجاد خواهند کرد. علاوه بر تأثیر مثبت بر روی توریسم، بر روی صنایع، بانکداری، رستورانها و بیشتر مشاغل ترکیه تاثیر مثبتی خواهد گذاشت که قدم بزرگی در جهت پیشرفت کشور ترکیه به شمار می رود.
موقعیت فرودگاه استانبول
فرودگاه تازه ساخت و جدید استانبول بر خلاف فرودگاه صبیحه گوکچن استانبول، در بخش اروپایی استانبول واقع شده است. فرودگاه در تقاطع چاتالجا – گوکتورک – آرناووت کوی (Çatalca- Göktürk-Arnavutköy) بین روستاهای تایاکادین (Tayakadin) و آکپینار (Akpinar) احداث شده است که فضای بزرگی را نیز اشغال کرده است.
دسترسی با اتوبوس
فرودگاه استانبول به آسانی به وسیلهی خودروهای حمل و نقل عمومی یا همان شاتل های ترنسفر فرودگاهی قابل دسترسی است. در زمان نگارش این مقاله (اردیبهشت ۱۳۹۹) به دلیل مبارزه با شیوع کرونا ویروس در ترکیه (Covid-19) فعالیت اتوبوسهای هاواایست (Havaist) به صورت موقت متوقف شده است.
در این دوران (Covid-19) سرویسهای اتوبوسهای شهرداری (IEET) فقط در مسیر H-2 بین مجیدیه کوی (Mecidiyeköy) و فرودگاه استانبول (Istanbul Airport) در حال فعالیت هستند.
مترو فرودگاه استانبول
هم اکنون خط M11 مترو استانبول با نام (Gayrettepe-Istanbul Havalimani) در حال احداث است. فعالیت برای احداث خط مترو به فرودگاه استانبول از سال ۲۰۱۶ شروع شده است و پیشبینی می شود تا ماه آگوست سال ۲۰۲۱ خط مترو M11 گایرتتپه – فرودگاه استانبول تکمیل شود.
خط (Gayrettepe-Istanbul Havalimani) به طول ۳۶ کیلومتر خواهد بود و مسافت سفر برای رسیدن به فرودگاه استانبول ۳۲ دقیقه طول خواهد کشید. این خط همچنین در یک روز، ظرفیت جابجایی ۷۰ هزار نفر در ساعت را خواهد داشت.
خط M11 (Gayrettepe-Istanbul Havalimani) مترو استانبول از ۹ ایستگاه تشکیل خواهد شد که سه ایستگاه آن مربوط به ایستگاههای درون فرودگاه استانبول در نقاط مختلف آن خواهد بود. لازم به ذکر است خط M11 با خط (Yenikapı-Hacıosman) M2 در ایستگاه گایرتتپه (Gayrettepe) ادغام خواهد شد.
همچنین فرودگاه استانبول با هدف ارتقای آن به عنوان “مهم ترین فرودگاه جهان” قرارداد همکاری با اتحادیه تاکسیرانی خط ۳۴ استانبول امضا کرده که در راستای این هدف استانداردهای متعدد خدمات رسانی به آن تعیین و به زودی اجرایی خواهد شد.
فاصله فرودگاه استانبول از محله های معروف استانبول
- در مورد مناطق بخش اروپایی استانبول، فرودگاه استانبول با منطقه لونت (Levent)، ۳۶ کیلومتر، با تکسیم ۴۰ کیلومتر و با محله باهچه شهیر ۱۵ کیلومتر فاصله دارد.
- در مورد مناطق بخش آسیایی استانبول، فرودگاه استانبول با اسکودار (Üsküdar) ۴۷ کیلومتر و در ۵۲ کیلومتری منطقه کادیکوی استانبول قرار گرفته است.
پروازهای ورودی و خروجی
فرودگاه استانبول با توجه به تعهد خود به ارائهی خدمات بیعیب و نقص پروازهای داخلی و بینالمللی را به مسافران ارائه میدهد. در حال حاضر ، پروازها به ۴۵ شهر در داخل کشور ترکیه انجام میشوند. در مسیرهای بین المللی، مسافران میتوانند از ترمینال بینالمللی در فرودگاه استانبول بین ۲۴۹ شهر در ۱۱۰ کشور جهان جا به جا شوند.
افتتاح پیست سوم و برج مراقبت دوم فرودگاه استانبول
در تاریخ ۱۳ ژوئن سال ۲۰۲۰ پیست سوم فرودگاه استانبول (Istanbul Airport) و برج مراقبت دوم این فرودگاه با حضور رجب طیب اردوغان رئیس جمهور وقت ترکیه افتتاح شدند. فرودگاه استانبول (Istanbul Havalimani) بعد از فرودگاه آمستردام هلند (Amsterdam Airport Schiphol) تبدیل به دومین فرودگاه اروپا و اولین فرودگاه ترکیه شده که قابلیت پرواز و فرود همزمان ۳ پرواز را به صورت موازی دارد.
سه پرواز به شماره های TK 1453، TK 1923 و TK 2023 متعلق به خطوط هواپیمایی ترکیش ایرلاین طی این مراسم و با صدو اجازه از سوی رجب طیب اردوغان همزمان به هوا بلند شدند. قبلا با وجود ۲ پیست در فرودگاه استانبول در هر ساعت ۸۰ هواپیما می توانستند بلند شوند یا بنشینند؛ پیست مجزای سوم این فرودگاه، این تعداد را به بیش از ۱۲۰ پرواز در ساعت خواهد رساند.
مسجد فرودگاه استانبول
در مراسم مربوط به افتتاح پیست سوم استانبول ایرپورت، رجب طیب اردوغان رییس جمهور وقت ترکیه عبادتگاه ۶ هزار و ۲۳۰ نفری فرودگاه جدید استانبول را نیز افتتاح کرد. مسجد فرودگاه استانبول در منطقه ای به بزرگی ۸ هزار و ۷۰ متر مربع ساخته شده است و دو مناره ی آن ۵۵ متر ارتفاع دارند. همچنین در قسمت جنوبی مسجد فرودگاه نیز پارکینگ وسایل نقلیه الکترکی واقع شده است.
ساختمان VIP مهمانخانه فرودگاه جدید استانبول
این ساختمان VIP دارای مهمان سرا، اتاق استراحت، سه سالن مجزا، دو سالن کنفرانس، آشپزخانه، قسمت اداری، اتاق انتظار خبرنگاران، مهمانخانه فرودگاه استانبول، اتاق پرسنل نظامی، مسجد، وضوخانه و پناهگاه است.