ترکیه ارز دیجیتال ملی خود را آزمایش می‌کند

روز جمعه، ناجی اقبال (Naci Agbal)، رئیس بانک مرکزی ترکیه، به اعضای پارلمان این کشور گفت که ترکیه در نیمه دوم سال ۲۰۲۱، ارز دیجیتال ملی (CBDC) خود را آزمایش می‌کند.

به‌ گزارش کوین دسک و به نقل از رسانه‌ای ترک‌زبان که به‌طور مفصل و جامع سخنان اقبال را پوشش داده است، رئیس بانک مرکزی ترکیه روز جمعه در اظهارنظری گفت:پروژه تحقیق و توسعه در ارتباط پول دیجیتال آغاز شده است. در حال حاضر، مرحله مفهومی این پروژه به اتمام رسیده است و ما قصد داریم آزمایش‌های اولیه آن را در طول نیمه دوم سال ۲۰۲۱ آغاز کنیم.

اظهارات غافلگیرانه اقبال، ترکیه را به جمع کشورهایی وارد می‌کند که به‌سرعت در حال ایجاد و راه‌اندازی ارز دیجیتال ملی هستند. ترکیه پیش‌تر به‌ندرت از برنامه‌های خود برای ارزهای دیجیتال ملی صحبت کرده بود. بانک تسویه‌حساب‌های بین‌المللی (BIS) که به‌عنوان «بانکی برای بانک‌های مرکزی» شناخته می‌شود، ترکیه را حتی وارد فهرست پروژه‌های فعال در زمینه ارز دیجیتال ملی در پایگاه داده خود نکرده است.

با این حال، ترکیه اکنون قصد دارد از بسیاری پروژه‌های معروف‌تر ارز دیجیتال ملی، پیشی بگیرد. با اینکه طبق آمار بانک تسویه‌حساب‌های بین‌المللی، ۸۰ درصد از بانک‌های مرکزی در حال بررسی پروژه‌های ارز دیجیتال ملی هستند، تنها تعداد معدودی، همچون سوئد، چین و باهاما، به مرحله آزمایشی یا سافت لانچ (soft launch) رسیده‌اند.

جزئیات پروژه ارز دیجیتال ملی ترکیه هنوز مبهم است. کوین بولتنی (Koin Bülteni)، وب‌سایت خبری ترک‌زبان ارزهای دیجیتال، ماه سپتامبر (شهریور) گزارش کرده بود که بانک مرکزی ترکیه در حال استخدام کارشناس‌هایی برای تیم تحقیق و توسعه ارز دیجیتال خود است و متخصصین حوزه‌‌هایی همچون بلاک چین، رمزنگاری و کلان‌داده در این استخدام ارجحیت دارند.

لیر دیجیتال

ترکیه مدت هاست به فکر آزمایش پول دیجیتال ملی است و تحقیقات در این رابطه را از سال ۲۰۱۹ آغاز کرده است. دولت ترکیه در نقشه‌راه اقتصادی سال ۲۰۱۹-۲۰۲۳ که تابستان سال قبل منتشر شد به استفاده از «ارز دیجیتال بانک مرکزی مبتنی بر بلاکچین» اشاره کرده است.

«رجب تیپ اردوغان» رییس جمهور ترکیه نیز پیشتر اعلام کرده بود آزمایش سیستم پول دیجیتال ملی این کشور تا پایان سال ۲۰۲۰ تمام می‌شود. دولت ترکیه می‌خواهد در فاز آزمایشی یک پلتفرم نرم افزاری برای پرداخت‌های آنی مبتنی بر «لیر دیجیتال» توسعه دهد.

یکی از دلایل تصمیم ترکیه به آزمایش پول دیجیتال ملی نرخ تورم بالا و افزایش قیمت محصولات مصرفی ذکر شده است. رییس بانک مرکزی ترکیه که به تازگی به این سمت منصوب شده می‌خواهد نرخ تورم را تا پایان سال ۲۰۲۱ به ۹.۴ درصد کاهش دهد.

در ادامه گزارش آمده که مردم ترکیه احتمالاً از ایده معرفی پول دیجیتال ملی استقبال خواهند کرد چرا که ۲۰ درصد از آنها در طول زندگی مقداری از دارایی‌های خود را دستکم در یکی از ارزهای دیجیتال سرمایه گذاری کرده‌اند. خبرگزاری یاد شده اشاره می‌کند که نزدیک به نیمی از مردم ترکیه مایل به استفاده از پول دیجیتال در صورت کاهش محبوبیت پول کاغذی هستند.

فاصله گذاری اجتماعی و نگرانی‌ها پیرامون پرداخت‌های نقدی در دوران پاندمی کرونا کشورها را به فکر توسعه پول دیجیتال ملی انداخته است. بر اساس گزارش بانک تسویه حساب‌های بین المللی (BIS)، ۸۰ درصد از بانک‌های مرکزی در دنیا در حال تحقیق، آزمایش و یا توسعه ارز دیجیتال ملی هستند و برخی از کشورها مثل چین و سوئد و قلمرو باهاما عرضه آن را به شکل محدود آغاز کرده‌اند. ایالات متحده، انگلستان، اتحادیه اروپا و روسیه نیز در حال آزمایش پول دیجیتال ملی هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مکالمه آنلاین واتساپ