برج دختر استانبول

برج دختر استانبول یا برج میدن (Maiden’s Tower)، قلعه ای کوچک است که اغلب اوقات در عکس های استانبول می توان دید. کیز کوله سی در قسمت آسیایی استانبول و منطقه اسکودار واقع شده و یکی از جاهای دیدنی استانبول است. با بازدید از آن می اوانید تجربه ی قایق سواری نیز داشته باشید. برج دختر استانبول که به آن برج لئاندر (Leander’s Tower) نیز گفته می شود، در استانبول با نام «Kız Kulesi»به معنی برج دختر شناخته می شود. برج دختر استانبول، ساختمانی کوچک و یکی از شاخص ترین جاذبه های استانبول است که بر روی جزیره ای کوچک در میان تنگه بسفر جای گرفته است. این برج که با نام لیندر و دامالیس (نام همسر خاریس پادشاه آتن) هم شناخته می شود، قدمتش به دوران بیزانسی ترکیه، یعنی نزدیک هزار سال پیش بر می گردد.

شماتیک برج دختر استانبول (Kız Kulesi)

از آن جا که از تولد برج دختر، بیش از هزار سال می گذرد، طبیعی است که در این دوره طولانی فراز و نشیب های بسیاری را پشت سر گذاشته باشد. این برج زمانی تنها ارتفاعی ۹ متری و شکلی مربعی داشت اما بر حسب گذر زمان، تغییرات بسیاری یافت و امروزه وقتی به سراغ برج دختر بروید، با چیزی متفاوت از شکل اولیه آن مواجه می شوید.

برج دختر استانبول امروزه سازه ای مربعی در پایه است و بدنه برج نیز از بتن ساخته شده است. برج دختر قدری بالاتر به بالکنی هشت ضلعی مزین می شود. در بالای تنها اتاق برج نیز گنبدی سنگی به چشم می خورد که در مرکز آن میله ای مرتفع قرار گرفته است. امروزه ارتفاع کلی برج به ۲۳ متر می رسد.

کاربردهای متفاوت برج دختر در گذر زمان

برج دختر استانبول زمانی به عنوان محل دریافت عوارض، در دوره ای به عنوان برج دفاعی و زمانی نیز به عنوان فانوس دریایی کاربرد داشت. همچنین در دوره هایی (در اپیدمی وبای سال ۱۸۳۰)، به عنوان بیمارستان موقتی و ایستگاه رادیویی مورد استفاده قرار می گرفت.

در حال حاضر این برج به عنوان یکی از بهترین موزه های استانبول شناخته می شود و در رستوران این برج می توانید به صرف غذا بپردازید و از تماشای مناظر اطراف لذت ببرید. در سال ۱۹۶۴، ساختمان به وزارت دفاع و سپس ۱۸ سال بعد به شرکت ­های دریایی واگذار شد.

مروری بر تاریخچه برج دختر استانبول (Kiz Kulesi)

منابع متفاوتی در این باره وجود دارد و دقیقا مشخص نیست که برج دختر استانبول در چه زمانی ساخته شده است ولی سبک معماری به سبک معماری ۳۴۰ سال پیش از عصر حاضر شبیه است.

این مکان دیدنی در دوره­ی امپراتوری روم شرقی با نام آرکلا به معنی قلعه ­ی کوچک معروف بود. بعد از اینکه ارتش عثمانی قسطنطنیه را تسخیر کرد، برج دختر تخریب شد و ساختاری چوبی جایگزین آن گردید که این نیز در یک آتش­سوزی در سال ۱۷۱۹ از بین رفت.

  پل سنگی آدانا قدیمی ترین پل مورد استفاده در جهان

معمار معروف استانبول، داماد ابراهیم پاشا نوشهری، یک نمونه ­ی سنگی از آن را بازسازی کرد که بعدها یک کیوسک شیشه­ای و گنبد سرب اندود به آن اضافه گشت. امضای سلطان محمود دوم توسط خوش ­نویس معروف رحیم افندی روی سنگ مرمر حکاکی شد و در سال ۱۸۷۵ فانوسی روی آن نصب گردید و در سال ۱۹۲۰ نیز به یک سیستم روشنایی اتوماتیک تبدیل شد.

پس از آن که برج دختر دیگر ایستگاه رادیویی منطقه نبود، برای مدت ها بلااستفاده باقی ماند تا آن که در سال ۱۹۹۵ میلادی شرکتی به نام هاموگلو (Hamoglu) به سراغ این برج باستانی رفت و توانست مدیریت برج دختر را به دست بگیرد.

طبیعی بود که پیش از هر کاری یک بازسازی اساسی برای ظاهر و تحکیم سازی سازه برج انجام شود. یکی از مهمترین و عمده ترین آن ها، بازسازی برج برای فیلم سینمایی دنیا کافی نیست جیمز باند بود. همچنین پس از زلزله ای که در سال ۱۹۹۷ میلادی رخ داد، تعدادی ستون فولادی در اطراف برج برای محافظت از آن اضافه شد.

در نهایت پس از ۵ سال، درهای برج دختر در سال ۲۰۰۰ میلادی به روی عموم گشوده شد. امروزه این برج از جمله موزه های شهر تاریخی استانبول محسوب می شود و با رستوران و کافه ای جذاب از بازدیدکنندگان و گردشگران پذیرایی می کند.

افسانه های مربوط به برج دختر استانبول

در رابطه با برج دختر استانبول (قلعه دختر) روایات و داستان های مختلفی وجود دارد که در ادامه به برخی از مهمترین روایات برج دختر پرداخته ایم:

افسانه مار و شاهزاده

پیش گویی به یکی از امپراطوران بیزانس می گوید که دخترش تلسم شده و در سن ۱۸ سالگی بر اثر مار گزیدگی از دنیا می رود . شاه که خیلی ناراحت می شود دخترش را به این قلعه میفرستد و او را در آنجا محصور می کند تا به خیال خود تلسم دخترش باطل شود و به دور از بلایا بزرگ شود .

تا اینکه دختر ۱۸ ساله می شود و پادشاه جشن تولدی برای او ترتیب می دهد. در میان هدایا سبدی بود که مار سمی در آن مخفی بود، دخترک را گزید و او در همان سن ۱۸ سالگی از دنیا رفت .

 افسانه هیرو لیندر

این داستان غم انگیز در مورد پسر عاشقی است که هر شب برای دیدن معشوقه خود از ساحل تا برج را شنا می کرد و معشوقه اش هر شب مشعل به دست می گرفت تا پسرک مسیر خود را در دریا گم نکند. یک شب در طوفان مشعل خاموش می شود و پسرک مسیر خود را گم کرده و در دریا غرق می شود و فردای آن روز جسدش را پیدا می کنند

  چگونه به جزایر پرنس استانبول برویم؟

دختر بعد از دیدن جسد خود کشی می کند. نام این پسر لیندر رز بود و به همین دلیل تا مدتها به این قلعه لیند رز می گفتند.

افسانه دریاسالار

یکی از داستان ‌ها مربوط به دوران بیزانس می ‌شود. گفته شده که پادشاه آتن ۴۰ کشتی را به فرماندهی دریاسالار هــارس، راهی مقابله در برابر حملـه‌ احتمالـی پادشاه مقدونیه به تنگه‌ بسفر می‌فرستد. در این ماموریت همسر دریاسالار از دنیا می ‌رود و ضربه‌ شدیدی به او وارد می ‌شود. هارس ماموریت را رها می‌کند جسد زنش را به این جزیره‌ کوچک می‌برد و او را میان صخره‌ ها دفن می ‌کند.

افسانه دلاوری به نام بطال

دیگر افسانه در مورد برج دختر استانبول مربوط به دلاوری به نام بطال در قرن ۸ است. در زمان حکومت عثمانی سرزمین گشایی های بسیاری انجام می شد به طوری که بیشتر بخش های سرزمین های امپراتوری روم شرقی از آن عثمانی ها شده بود.

آوازه ی دلاوری های فردی به نام بطال به گوش امپراتوری روم رسیده بود و همین سبب ترس وی نیز شد؛ برای این منظور وی خانواده و دختر جوان را در برجی میان تنگه بسفر فرستاد، بطال که عاشق دختر امپراتور بود به محض اینکه متوجه شد به سمت برج رفت و دختر امپراتور را سوار بر اسب جنگی اش کرد و تمام کشتی ها را به آتش کشید.

دیری نگذشت که بطال فرسنگ ها از منطقه بسفر فاصله گرفت و داستان بطال و دختر پادشاه همیشه در یادها و افسانه های برج دختر استانبول به ثبت رسید.

نحوه دسترسی و قیمت ورودی به برج دختر استانبول (Kiz Kulesi)

از اسکله اوسکودار (Üsküdar)، به راحتی می توانید با قایق فاصله ۲۰۰ متری تا برج میدن را طی کنید و به این سازه زیبا و سفید رنگ برسید و از برج دختر و موزه آن دیدن کنید.

در این بخش با مشاهده نقاشی های دیواری و بزرگ می توانید همزمان از داستان های برج دختر سر در بیاورید و سپس از پله ها بالا بروید و برای صرف غذایی متفاوت در رستوران برج بنشینید. یکی دیگر از ویژگی های برج دختر آن است که به شما این امکان را می دهد تا از بالای برج و یا با استفاده از دوربین های دوچشمی کنار جزیره، به تماشای شهر استانبول مشغول شوید.

از دیگر برج های معروف شهر استانبول می توان به برج گالاتا استانبول اشارخ کرد که در قسمت اروپایی استانبول قرار دارد.

قیمت ورودی به برج دختر استانبول چقدر است؟

  • برای افراد بزرگسال هر نفر ۳۰ لیر
  • برای دانش آموزان و دانشجویان هر نفر ۱۵ لیر
  • می توانید برای صبحانه، ناهار یا شام نیز برای خود جا رزرو کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مکالمه آنلاین واتساپ